fbpx

Schouder impingement

schouder impingementIn de voorgaande 2 blogs hebben we de schouderblessures frozen shoulder en de slijmbeursontsteking behandeld. Vandaag een derde schouderklacht die het meest vaak voorkomt: een impingement. Dit wordt vaak ook wel een inklemming genoemd.

Een impingement ontstaat veelal door beklemming van bijvoorbeeld de rotator cuff spieren (stabiliserende spieren in het schoudergewricht) of de slijmbeurs in de schouder. Er is (te) weinig ruimte tussen het bot van de bovenarm en het schouderdak waardoor de inklemming ontstaat. De pijn die men voelt komt vooral voor als de arm naar boven wordt bewogen.

Oorzaken

Net als bij een frozen shoulder en een slijmbeursontsteking kan overbelasting de oorzaak zijn bij een impingement. Ook een ongeluk kan voor deze blessure zorgen. De slijmbeurs of de rotator cuff spieren raken geirriteerd en soms zelfs beschadigd. Er onstaat een zwelling en de ruimte tussen de humerus (bovenarmbot) en de acromion (schouderdak) wordt kleiner. Dit leidt uiteindelijk tot de blessure genaamd impingement.

Een schouder impingement komt vaak voor bij balsporten zoals volleybal en basketbal. Maar ook bij bijvoorbeeld tennis, zwemmen en fitness. Als iemand vanaf de geboorte al een kleine afwijking in het schouderdak of de humerus heeft, is de kans op een blessure alleen maar groter.

Verder zijn er nog een aantal factoren die de kans op een impingement vergroter:

  • Slechte uitvoering van een oefening
  • Geen of slechte warming up
  • Gewricht stijfheid
  • Schouder instabiliteit
  • Verkeerde techniek (vooral bij bovengenoemde sporten)
  • Zwakke spieren, met name rotator cuff spieren

Klachten en behandeling

schouder impingementWanneer iemand last heeft van een impingement in de schouder, ervaart diegene dat bij bepaalde bewegingen. Zo kunnen bewegingen met de armen boven het hoofd vervelend zijn. Maar ook de arm optillen, draaien of met de arm trekken kunnen als pijnlijk ervaren worden. Ook de arm horizontaal strekken en 30 graden daar onder en boven wordt als pijnlijk ervaren (zie afbeelding hiernaast).

Als de blessure niet behandeld wordt, en de persoon door blijft lopen met een schouder impingement, kan het een chronisch probleem worden. Daarom moet er altijd voorzichtig gedaan worden en is het van belang om naar een fysiotherapeut of arts te stappen. De fysiotherapeut kan de schouder blessure behandelen en er kan gecontroleerd bewogen worden. Belangrijk is dat de pijn niet geforceerd wordt. Beweging boven de macht moeten nog altijd zoveel mogelijk vermeden worden. Ook zwaar tillen, duwen of trekken wordt afgeraden.

Heeft u last van schouderklachten? U kunt altijd terecht bij onze eigen fysiotherapeuten. Neem gerust contact met hen op. Of wilt u op een veilige manier onder het toeziend oog van onze opgeleide instructeurs toch kunnen sporten? Dat kan bij Harderwijk Fitness.

Bronnen:

Gofysio. (2017). Impingement klachten. Opgehaald op 19-4 van: https://www.gofysio.nl/nek-schouder-arm/impingement-klachten/

Korbmacher, M. (2017). Schouder impingement. Opgehaald op 19-4 van: https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/aandoeningen/item/schouder-impingement

Orthopedie.nl. (z.j.). Schouder impingement. Opgehaald op 19-4 van: http://www.orthopedie.nl/content/schouder/impingement.asp

ontwerp en ontwikkeling: refreshed