fbpx

Omgaan met goede voornemens

We zitten nu nog met z’n allen midden in de december maand. Sinterklaas is net achter de rug, over een aantal dagen is het kerst en daarna volgt de jaarwisseling. Voor veel mensen is december dan ook de maand om wat minder op de voeding en het sporten te letten. De jaarwisseling wordt vaak gebruikt als startpunt om weer te beginnen met goede voornemens. Toch houden veel mensen de goede voornemens niet vol of bereiken ze niet wat ze willen bereiken. Daarom geven wij jou wat tips om het volgende jaar gezond en sportief te kunnen starten (en vol te houden). Uiteraard kunnen de voornemens ook betrekking hebben op andere doelen!

Goede voornemens


Wees realistisch met de doelen die je stelt

Hoe logisch het misschien ook klinkt: een voornemen of doel moet altijd realistisch blijven. Neem jij jezelf voor dat je in de eerste maand van het nieuwe jaar zo’n 20 kilo kwijt wilt raken? Dan is de kans vrij klein dat je dit gaat bereiken. Het is realistischer dat jij in die maand zo’n 4 tot 6 kilo kwijt kan raken. Wees daarom altijd realistisch met doelen stellen, bekijk wat er echt te behalen valt!

Bereik jouw doelen in kleine stapjes

Stel jezelf niet het doel om in één keer een totaal gewicht kwijt te raken. Weeg jij bijvoorbeeld 90 kg en wilt jij uiteindelijk naar 80 kg? Begin dan met een stap van 5 kg als doel. Heb je die 5 kg bereikt en gaat dit goed? Vervolg dan het proces naar de volgende 5 kg.

Het is ook niet verstandig om gelijk je hele leefpatroon om te gooien. Ook dit kun je beter in kleine stapjes doen. Beweeg in je in het dagelijks leven te weinig? Begin dan eerst met bijvoorbeeld vaker de fiets te gebruiken, of maak een kleine wandeling na het avondeten. Vervolgens kun je dit uitbreiden met een aantal sportmomenten in bijvoorbeeld de sportschool.

Hetzelfde geldt voor voeding. Het is niet aan te raden om gelijk het hele voedingspatroon te veranderen. Doe dit stapsgewijs, begin bijvoorbeeld met het minderen van alcohol of suikerhoudende dranken. Stapje voor stapje kun je zo je eigen leefstijl verbeteren.

Schakel hulp in bij moeilijke momenten

Harderwijk FitnessGoede voornemens hebben vaak betrekking op afvallen en meer bewegen. Maar afvallen is lang niet zo makkelijk als dat het soms lijkt. Er zullen genoeg momenten zijn waarop je de neiging hebt om te stoppen met de goede voornemens. Schakel op zo’n moment de hulp in van mensen die jou hierbij kunnen helpen. Bij Harderwijk Fitness lopen genoeg instructeurs rond die jou kunnen helpen om jouw beweegpatroon te veranderen. Ook lopen er 2 voedingsadviseurs rond die jou kunnen adviseren over de juiste voeding.

Deze tip kun je ook gebruiken met andere goede voornemens. Zo kun je ook altijd hulp en advies van andere inschakelen. Heb je bijvoorbeeld het voornemen om beter te worden in specifieke vaardigheden zoals communiceren? Er is altijd wel iemand die jou wilt of kan helpen.

Wees bewust van wat je eet

BiefstukVoeding is een erg lastig onderwerp. Alles en iedereen beweert iets anders over wat gezond is en wat niet. Er zullen altijd nieuwe onderzoeken komen en elk onderzoek beweert weer iets anders. Wees er daarom bewust van aan wie jij eventuele hulp vraagt over voeding. Het is verstandiger om een persoon te vragen die over voeding gestudeerd heeft dan Google of sociale media te informeren. Bij Harderwijk Fitness hebben wij onze eigen voedingsadviseur die jou graag helpt bij het kiezen van de juiste voeding.

Wees bewust hoe en hoeveel je beweegt

Het voorgaande stukje over voeding geldt net zo goed voor beweging. Wees niet bang om hulp te vragen bij bewegen en sporten. Het is namelijk erg belangrijk dat het sporten op de juiste manier gebeurt. Voer je een oefening te vaak verkeerd uit? Dan kan dit slechte gevolgen voor je lichaam hebben met bijvoorbeeld blessures. Bij Harderwijk Fitness bieden wij gratis trainingsschema’s aan voor ieder lid. Daarnaast begeleiden wij iedereen die daar behoefte bij heeft. Op deze manier proberen wij te voorkomen dat oefeningen verkeerd worden uitgevoerd.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en kun jij jouw goede voornemens bereiken!

ontwerp en ontwikkeling: refreshed