fbpx

Frozen shoulder

Ffrozen shoulder rozen shoulder, of wel ‘bevroren schouder’, geeft aan dat het kapsel tussen het schouderblad en de bovenarm ‘bevroren’ is. Zo’n frozen shoulder wordt ook wel adhesieve capsulitis genoemd. Dat betekent dat het kapsel verkleefd en ontstoken is. De bewegingsvrijheid wordt steeds kleiner en uiteindelijk raakt de schouder zogenaamd bevroren. De pijn kan zelfs uitstralen tot de bovenarm. In eerste instantie lijkt de pijn alleen voor te komen tijdens het bewegen. Later zal dit ook steeds meer voorkomen in rust. Vaak komt deze blessure voor bij personen tussen de 40 en 60 jaar. De duur ervan kan wel oplopen tot meerdere jaren.  

De oorzaak

Bij deze blessure is de oorzaak vaak lastig vast te stellen. Zo kan het plotseling ontstaan maar kan het ook een gevolg zijn van één van de onderstaande factoren. Deze vergroten dan ook de kans op zo’n blessure.

  • Overbelasting van met name de schouder
  • Ziekten zoals diabetes of aandoening in het hart, de longen of een beroerte
  • Langdurige rust van de schouder waardoor deze weinig beweging heeft gekregen
  • Niet goed herstellen na een operatie van het schoudergebied

De verschillende stadia van een frozen shoulder

Een frozen shoulder verloopt eigenlijk in 3 verschillende stadia. Het eerste stadium is de fase waarin de schouder steeds meer pijn gaat doen en de bewegingsvrijheid steeds kleiner wordt. Deze fase verloopt in een tijd van 2 tot 9 maanden en wordt ook wel de ‘bevriezing fase’ genoemd. Vervolgens is er het stadium waarin de stijfheid volledig aanwezig is maar waarin de pijn geleidelijk vermindert. Dit kan tot een jaar duren en dit noemt men de bevroren fase. Het laatste stadium is de fase waarin de frozen shoulder afneemt. De bewegingsvrijheid komt steeds meer terug en de pijn verdwijnt steeds meer. Deze fase wordt de ontdooiende fase genoemd maart duurt echter wel het langst en kan wel tot 3 á 4 jaar duren.

Het herstel

frozen shoulder behandelingDeze pijnlijke blessure kan uit zichzelf herstellen, wat wel erg lang kan duren. Ondanks dat men door de pijn graag rust neemt, is het aan te raden om wel te blijven bewegen. Deze bewegingen zouden wel binnen de pijngrens moeten blijven. Herstellen gaat sneller onder de behandeling van een fysiotherapeut. Deze kan je namelijk adviseren in de mogelijke beweging gedurende het dagelijks leven. Zo kunnen simpele dingen als fietsen, werken en autorijden al beperkt worden door de blessure. De fysiotherapeut adviseert hierin. Ook kan de fysio onder andere mobilisatie technieken gebruiken om de bewegelijkheid te vergroten en de pijn te verminderen. De voortgang kan gemeten worden en uiteindelijk zal de frozen shoulder (sneller) herstellen.

Zonder fysiotherapie is het ook mogelijk om het proces tot herstel te versneller. Dit brengt wel meer risico met zich met en wordt dan ook minder aangeraden. Belangrijk is dat er voorzichtig bewogen moet worden. Wandelen, gecontroleerd sporten en rustig bewegen kunnen namelijk het herstel bevorderen. Wel moet er ook hier weer worden opgelet waar de pijngrens licht en deze moet zeker niet overschreden worden.

Wil jij weten of en hoe jij kunt bewegen met een frozen shoulder? Neem contact met ons op!

Lees ook onze informatie blog over een andere schouderblessure: de slijmbeursontsteking.

Bronnen

- De Fysiotherapeut. (z.j.). Frozen shoulder. Opgehaald op 19-3 van: https://www.defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/frozenshoulder/

- Schoudernetwerk.nl. (z.j.). Frozen shoulder. Opgehaald op 19-3 van: https://www.schoudernetwerk.nl/SNNbestanden/Patienten/Pat_FrozenShoulder.pdf

ontwerp en ontwikkeling: refreshed