fbpx

Alles over diabetes

diabetes fondsIn 2016 was het een van de meest voorkomende ziektes; diabetes mellitus. In de top 40 meest voorkomende ziekten in Nederland staat deze ziekte op nummer 2 met zo’n 843.100 patiënten. De enige ziekte die nog boven diabetes uitstijgt is artrose met 1.188.600 patiënten in Nederland.

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Er zijn verschillende vormen van deze ziekte maar de meest voorkomende en bekendste zijn type 1 en type 2. Ongeveer één op de tien mensen met diabetes heeft type 1, de andere negen mensen hebben hoogstwaarschijnlijk type 2. Het grootste verschil tussen deze twee vormen van suikerziekte is de hoeveelheid insuline in het lichaam. Insuline zorgt er voor dat het bloedsuikerspiegel in het lichaam geregeld wordt. Bij type 2 is er te weinig insuline in het lichaam. Daarnaast reageert het lichaam ook niet goed op de insuline. Bij type 1 is er helemaal geen insuline meer aanwezig. Deze wordt namelijk kapot gemaakt door het afweersysteem.

In de bloedsuikerspiegel kan er sprake zijn van te hoge waarden (de hyperglycaemia ook wel hyper genoemd) en te lage waarden (de hypoglycaemia ook wel hypo genoemd). Bij een hyper, dus een te hoge bloedsuikerspiegel (bloedsuiker boven de 10 mmol/l), is het van belang dat deze in waarde naar beneden gebracht wordt. Dit doet men met insuline. Bij een hypo, te lage bloedsuikerspiegel (bloedsuiker onder de 4 mmol/l), moet het bloedglucose stijgen. Dit kan gedaan worden door iets met snelle suikers te eten, zoals druivensuiker.

Type 1 diabetes

Zoals hierboven beschreven staat is er bij diabetes type 1 sprake van afwezige insuline. In het lichaam van een persoon met type 1 zorgt het afweersysteem er voor dat de cellen die insuline aanmaken vernietigt worden. Doordat er geen insuline aanwezig is, schommelt de bloedsuikerspiegel constant en moet deze elke dag gemeten worden. Hierdoor moet er altijd insuline toegediend worden. Iemand met diabetes type 1 moet altijd een pompje of spuit hebben om insuline toe te kunnen dienen. Deze vorm van suikerziekte ontstaat door aanleg voor de ziekte. Vaak is het erfelijk maar het kan ook voorkomen dat het niet in de familie zit. Je kunt er dus niets aan doen en deze ziekte komt dus voort uit de aanleg.

suikerziekteSymptomen van diabetes type 1
– Vaak dorst en dan ook vaak moeten urineren
– Afvallen zonder dat men daar mee bezig is
– Wisselt gevoel van honger of juist niet
– Zicht kan wazig worden
– Misselijkheid en beroer voelen

Type 2 diabetes

Deze vorm wordt ook wel ouderdomssuiker/-diabetes genoemd. Ondanks de naam kan men het op elke leeftijd krijgen. Bij deze vorm van suikerziekte is er wel insuline aanwezig, maar reageert het lichaam hier slecht op. Vaak is er ook nog eens te weinig insuline in het lichaam. Als diabetes type 2 in de familie zit, is er een grote kans dat deze wordt doorgegeven. Overgewicht, ongezonde voeding, roken en inactiviteit zijn ook factoren die de kans op type 2 vergroten. Om deze vorm van diabetes te voorkomen worden voorgaande factoren verbeterd. Zo wordt er gekeken naar betere voeding, meer bewegen, stoppen met roken maar worden er ook medicijnen verstrekt.

Symptomen va diabetes type 2
– Vaak dorst en veel urineren
– Vermoeidheid
– Last van de ogen en het zicht
– Wonden genezen minder goed
– Kortademigheid
– Ontstekingen en infecties komen vaker voor en sneller terug

De gevolgen van diabetes

Onder andere de ogen, oren, voeten, de huid, bloedvaten, maag en darmen, hart- en bloedvaten, hersenen en nieren kunnen lijden onder deze ziekte. Men kan in bepaalde gevallen zelfs overlijden aan suikerziekte. Ondanks dat er al veel bekend is over de ziekte weet men nog altijd niet alles. Onderzoek naar diabetes is dus nog altijd nodig. Onder andere het diabetes fonds doet zulke onderzoeken.

Sporten met diabetes

Een vraag die bij suikerziekte vaak voorkomt is ‘mag ik sporten?’. Het antwoord op deze vraag is ‘ja’. Bewegen en sporten heeft juiste positieve effecten op diabetes, zowel fysiek als mentaal. Bewegen kan voor een mindering in gewicht zorgen wat de kans op diabetes type 2 vermindert. Ook kan bewegen er voor zorgen dat je je fitter voelt. Toch hebben niet alle sporten het zelfde effect op diabetes. Bepaalde sporten kunnen namelijk eerder een hypoglycaemia veroorzaken en andere sporten juist eerder een hyperglycaemia.

  • hyper of hypoDuursporten zoals fietsen, hardlopen en schaatsen kunnen een hypo veroorzaken. Hierbij is het belangrijk om het bloedglucose aan te vullen met wat eten. Het bloedglucose dient dan wel regelmatig gemeten te worden.
  • Sporten die wat meer interval bevatten, zoals voetbal, basketbal of skieën houden het bloedsuiker om een meer gelijk niveau. De glucosewaarde zal zowel stijgen als dalen.
  • Bij meer explosieve en technische sporten zoals gymnastiek, gewichtheffen en sprinten is er eerder sprake van een hyper. Hierbij kan het dus voorkomen dat er extra insuline toegevoegd moet worden.

Bij elke sport is het dus erg van belang dat je weet wat er met je bloedsuikerspiegel kan gebeuren. De ene sport is intensiever dan de ander. Heb je bij de sport kans op een hyper of juist op een hypo? Of misschien blijft de bloedsuikerspiegel juist stabiel. Sporten is absoluut mogelijk met suikerziekte. Zelfs topsport is haalbaar ondanks het feit dat de ziekte niet gemakkelijk is om mee om te gaan. Zo heeft oud-topvolleyballer Bas van de Goor een eigen foundation opgericht om mensen met diabetes te helpen met bewegen en sporten. Zelf had hij type 1 en heeft hij zelfs goud gehaald op de Olympische Spelen.

Wil jij graag sporten maar weet je door de diabetes niet hoe je dit het beste kunt doen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Bronnen:

- Diabetesfonds.nl. (z.j.). Mag je met diabetes sporten? Opgehaald op 13-12 van: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/veelgestelde-vragen/mag-je-met-diabetes-sporten
- Diabetesfonds.nl. (z.j.). Slim sporten met diabetes type 1. Opgehaald op 13-12 van: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/verhalen/slim-sporten-met-diabetes-type-1
- Diabetesfonds.nl. (z.j.). Symptomen van diabetes. Opgehaald op 13-12 van: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/heb-ik-diabetes/symptomen-van-diabetes
- Diabeter. (z.j.). Diabetes en sport. Opgehaald op 13-12 van: https://diabeter.nl/nl/over-diabetes/diabetes-en-sport/
- Ziekten.nl. (2016). 40 meest voorkomende ziekten. Opgehaald op 13-12 van: https://www.ziekten.nl/40-meest-voorkomende-ziekten/

Afbeeldingen:

Afbeelding 1: https://gezondnu.nl/dossiers/diabetesnu/diabetes/ken-diabetes-type-3c-al/
Afbeelding 2: https://www.diabetesfonds.nl/home
Afbeelding 3: https://diabeter.nl/nl/over-diabetes/diabetes-en-sport/

ontwerp en ontwikkeling: refreshed